جاذبه های گردشگری دبی، مسجد شیخ زاید
مسجد شیخ زاید ابوظبی :
مسجد شیخ زاید (نام کامل عربی: مسجد الشیخ زاید بن سلطان آل نهیان) یکی از مساجد زیبای کشور امارات در شهر ابوظبی واقع شده است. این مسجد بعد از مسجد الحرام و مسجد النبی سومین مسجد بزرگ جهان می باشد و یکی از جاذبه های گردشگری امارات متحده عربی به شمار میآید.
نام این مسجد از شیخ زاید بن سلطان آل نهیان گرفته شده است که بنیانگذار و نخستین رئیس کشور امارات بوده و در نزدیکی همین مسجد دفن شده است. قبر وی در سمت شمال مسجد واقع شده، این مسجد به طور رسمی در ماه رمضان در سال ۲۰۰۷ میلادی گشوده شد.
در ساخت مسجد شیخ زاید از معماری ایرانی، مغربی، ترکی و حتی هندی استفاده شده تا ترکیبی از هنر مشرق زمین به نمایش گذاشته شود. در زیباسازی مسجد شیخ زاید علاوه بر معماری زیبای ایرانی، سبک معماری بومی امارات نیز گنجانده شده تا چشم نوازی این بنا را چندین برابر کند. همچنین در گوشه و کنار مسجد سبک های معماری هندی، مراکشی و ترکی نیز بخوبی بکار رفته تا نمایی منحصر به فردی، به این مکان مذهبی داده شود. در ساخت این مکان همچنین از مصالح تزیینی و با ارزشی نظیر طلا، مرمر سفید و سنگ های نیمه گرانبها و کریستال هایی از کشورهای مختلف جهان از جمله ایتالیا، ایران و هند مورد استفاده قرار گرفته است.
مساحت صحن مسجد شیخ زاید به صورت کلی بیش از ۱۷ هزار متر مربع است که بزرگترین صحن موجود در مساجد جهان اسلام را از آن خود کرده است، این صحن از انواع سنگ مرمر، کاشی های رنگی و زیبا فرش شده است. در بخش خارجی مسجد حوض هایی تعبیه شده که تصویر مسجد در آن منعکس می شود و سنگ های اطراف آن از سنگ مرمر سفید و سبز ساخته شده است که به صورت نخلهایی از آلومینیوم و طلا تزئین گردیده است.
در مسجد شیخ زاید در امارات می توانید بزرگترین فرش دست بافت جهان را مشاهده کنید که به طور مخصوص به این مکان اختصاص دارد. این فرش به وسیله هنرمند بزرگ ایرانی به نام علی خالقی با همکاری ۱۲۰۰ بافنده مشهدی، بافته شده است. این فرش دارای ۷۱۱۹ متر مربع مساحت است که ۳۵ تن پشم، پنبه و ابریشم در آن بکار رفته است و وزنی بالغ بر ۴۷ تن دارد.
در این مسجد هفت لوستر بزرگ نصب شده که در آنها بیش از یک میلیون کریستال قیمتی بکار گرفته شده است. یکی از این لوستر ها که در نمونه خود بی نظیر و زیبا است، بزرگ ترین لوستر ساخت بشر می باشد که ابعاد آن ۱۰ در ۱۵ متر است.
در مسجد شیخ زاید ۵۷ گنبد وجود دارد که در حجم های مختلفی ساخته شده است و بر سر رواقها خارجی و مداخل اصلی و جانبی قرار دارند، این گنبدها تماماً با رخام، مرمر سفید و اعمال گچبری های بسیار زیبا پوشانده شده اند، گنبد مسجد شیخ زاید در ابوظبی یکی از بزرگترین گنبدهای موجود در جهان شناخته شده است، که از خارج ۸۵ متر و از داخل ۷۰ متر ارتفاع دارد و هیبت خاصی به این مسجد داده است.
ظرفیت مسجد شیخ زاید ۴۰۹۶۰ هزار نفر نماز گزار است. همچنین از دیگر جاذبهای مسجد وجود چهار مناره که ارتفاع هر مناره ۱۰۶ متر است و در چهار رکن از صحن خارجی مسجد قرار دارد بر زیبایی مسجد افزوده است. دفاتر مسجد شیخ زاید، در منارههای شرقی آن واقع شدهاند. این دفاتر، کارهای روزانه مسجد را به عنوان مکان عبادتهای روزانه و نماز جمعه مدیریت کرده و برنامههای آموزشی و فرهنگی را برای بازدیدکنندگان و زائرین برنامهریزی میکند. همچنین کتابخانه ای در مناره شمال شرقی مسجد قرار داشته که کتابهای دینی، تاریخی، هنر، خطاطی و … را در اختیار عموم مردم قرار میدهد. به دلیل گستردگی جامعه اسلامی و گویشهای مختلف در امارات متحده عربی، کتابهای مختلف به زبانهای عربی، انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، آلمانی و کرهای در این کتابخانه نگهداری میشود.
بنای مسجد در مکانی قرار دارد که هنگام ورود به ابوظبی نخستین مسجدی است که دیده می شود و در هنگام خروج نیز آخرین مسجدی است که از نظر ها پنهان می شود. پس از افتتاح این مسجد در سال ۲۰۰۷ یکی از پر بازدید کننده ترین بناها در امارات شده است و پس از مسجد جمیرا در دبی دومین مسجدی است که غیر مسلمانان نیز می توانند از آن بازدید کنند.
روزانه دهها زن و مرد غربی از مسجد شیخ زاید آل نهیان ابوظبی بازدید میکنند که با توجه به اینکه این مسجد به روی غیرمسلمانان باز است، آنها هم به احترام مکان معنوی مسلمانان با پوشش های اسلامی و مناسب وارد این مسجد میشوند. مردها، باید از پوشیدن شلوار کوتاه و زیرپوش در مسجد خودداری کرده و خانمها، باید پوشش کامل چادر مانندی که در ورودی مسجد در اختیار آنها قرار داده میشود را استفاده کنند، و یا اینکه روسری به سر نمایند. علاوه بر اینها، پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و لباسهای بدننما در مسجد مجاز نیست.
هزینه ساخت این مسجد ۲ میلیار و ۱۶۷ میلیون درهم امارتی بوده است. اولین نماز در این مسجد نماز عید قربان (عید الأضحی)، در سال ۱۴۲۸ هجری قمری برابر با ماه دسامبر ۲۰۰۷ میلادی برگذار شد که هنوز ساخت بناء مسجد بطور کامل پایان نیافته بود. مساحت اجمالی مسجد ۴۱۲،۲۲ متر مربع است که این مساحت شامل دریاچههای اطراف مسجد نمی باشد.
مسجد شیخ زاید در میان افراد محلی و گردشگران از محبوبیت زیادی برخوردار است. این مسجد، مکانی است که افراد بتوانند از معماری شگفتانگیز اسلامی لذت برده و با خاندان سلطنتی امارات متحده عربی آشنا شوند. به علاوه، این مسجد مکانی است که افراد غیرمسلمان بتوانند درک بهتری از اسلام و ایمان اسلامی به دست بیاورند.