غذاهای خوشمزه در سفرهای نوروزی ( قسمت اول )
غذاهای خوشمزه در سفرهای نوروزی ( قسمت اول )
نوروز نخستین روز سال خورشیدی ایرانی برابر با یکم فروردین ماه، جشن آغاز سال نوی ایرانی و یکی از کهنترین جشنهای به جا مانده از روزگار قدیم است.گفته میشود خاستگاه نوروز در ایران باستان است اما اگر دقیقتر بنگریم، میبایست از سومر (اولین تمدن بشری) در برگزاری نخستین نوروز یاد کنیم.
نوروز از سومر، از یکسو به اکد، و از اکد به بابل و آسور رسید و از سوی دیگر به آغازگران تمدن در ایران، یعنی به ایلامیها و از ایلامیها به هخامنشیان و ساسانیان وغیره.به باور کُردها قیام کاوه آهنگر و پیروزی او بر ضحاک را جشن نوروز نامیدهاند. در هنگام نوروز، کردها با گردهمایی در بیرونِ شهرها، به استقبال بهار میروند
زمان برگزاری نوروز، در آغاز فصل بهار است که امروزه به آن برابری بهاری یا اکیونوس میگویند.
سفر کردن به نقاط مختلف، همیشه از طرفداران بسیاری برخوردار بوده است که به آدمی حس تازگی و سرزندگی را خواهد بخشید. ایام نوروز یکی از مناسبترین اوقات برای مسافرت و جلا بخشیدن به روح و جان خواهد بود. در این مقاله خوشمزهترین غذاهایی که در سفرهای نوروزی میتوانید امتحان کنید را معرفی میکنیم.
۱- مازندران
خورشت سیر و انار
طعم اشتهاآور و بینظیر غذاهای استانهای شمالی کشور بر هیچ ایرانی پوشیده نیست. استان مازندارن غذاهای محلی و سنتی همچون خورشت سیر انار، بشته واش، مالابیج، بیج بیج، ترش سماق، ناز خاتون، باقلا وابیج، کدو بره، آغوز مسما، ترش ترشو، دوپتی، اسپناساک، اسفناج مرجی، خورشت آلو، قلیه و آش کدو دارد.
همچنین تنوع جالبی از نان و شیرینی بومی و سنتی این استان مانند آغوزنون، پشت زیک، پیس گندله، قماق، کماج، رشته به رشته، شکر قرمز، انواع ترشی و مربا در رژیم غذایی مردم این منطقه از ایران، مشاهده میشود که از محبوبیت فراوانی برخوردارند.
۲- گیلان
مرغ فسنجان (مرغ لاکو)
خوردن غذاهای بومی و سنتی گیلان، لطف و صفایی بینظیر به ارمغان میآورد. غذاهایی همچون مرغ فسنجان (مرغ لاکو)، میرزا قاسمی، ترش تره، کویی خورشت (خورشت کدو حلوایی)، سیر قلیه، آلو مسما، خورشت انار بیج (انار آویج)، ششانداز، سیرابیج، شیرین تره، خالو آبه، چخرتمه، نازخاتون، واویشکا، کولی غورابیج، لونگی، موتن جن، ترش شامی، باقلا قاتق، گل در چمن، غورآبه، قیمه رشتی و کال کباب، مشهورترین خوراکیهایی هستند که در این استان تهیه و میل میشود.
شیرینیها و دسرهایی همچون رشته وخشکار، گل پالوده، ترک حلوا، خاتون پنجره، خرش حلوا، حلوای رقایب، کلوچه فومن، نان لاکو، نان کشتا و تنوع بینظیری از انواع ترشی و مربا از دیگر خوردنیهای لذیذ و پرطرفدار استان گیلان است.
۳- یزد
قیمه نخود
قیمهی نخود، خورشت به آلو، کوفته یزدی (کوفته نخودچی)، کوفته لپه، قلیه کدو، آش انار، آش کدو، آش ماش، آش آبغوره، آش آلو، آش گندم و آش شولی از غذاهای مخصوص یزد هستند.
شیرینیهای مشهوری همچون باقلوا، قطاب و کیک یزدی نیز از شهرت و اعتباری جهانی برخوردار است که میتواند سوغاتی شیرینی و دلچسب برای عزیزان به شمار آید.
۴- فارس
کلم پلوی شیرازی
کلمپلو شیرازی، شیرازیپلو، کوفته شیرازی، شکرپلو، پلو اسفندی، کوفته گشنیز، قنبرپلو و … از خوشمزهترین غذاهای شیراز هستند.
همچنین فالودهی بینظیر شیرازی، رنگینک، حلوا خارک، باسما و بسیاری دیگر از دسرها و شیرینیهای سنتی و محلی استان فارس را تشکیل میدهند.
۵- قزوین
قیمه نثار
هنرمندی و کدبانویی بانوان قزوینی شهرهی خاص و عام است. غذاهایی لذیذ و بومی همچون قیمهنثار، شیرینپلو، جوجه بروستد پرطرفدار، آش ماشپیازوی قزوین، کوکو شیرین، دُیماج و آش دوغ، از جمله خوراکیهای رایج و سنتی این استان زیبا و تاریخی را تشکیل میدهد. همچنین باقلوای سه رنگ، شیرینی پادرازی، شیرینی نخودی، شیرینی بادومی، شیرینی برنجی، شیرینی نون چایی، شیرینی نازک پستهای، شیرینی نان چرخی و شیرینی بادامی لذیذترین و معروفترین شیرینیهایی هستند که در این خطه از کشور تهیه و سوغاتی مطلوب برای عزیزانتان خواهد بود.
۶- اصفهان
بریانی
بریانی مشهور اصفهان، خورشت ماست، حلیم عدس، قیمه ریزه، کاله جوش، کوکو قندی، حلیم عدس، پلو ماش قمری، حلیم بادمجان، آش سماق، آش ماش و قمری، شله بریونی زیره، زردک و نخودآب از مشهورترین غذاهای محلی اصفهان هستند.
شیرینیهایی همچون گز پرطرفدار اصفهان، سوهان کنجدی، شیرینی برشتوک، پولکی، شیرینی کرکی و شیرینی برنجی اصفهانی نیز همانند غذاهای لذیذ آن، از طرفداران بسیاری برخوردارند.
۷- کرمانشاه
دنده کباب کرمانشاه
خورشت خلال (بادام) کرمانشاهی، کوفتهی مخصوص کرمانشاه، دنده کباب کرمانشاهی، کوفته ریزه، هلوکباب پرطرفدار، دستپیچ کرمانشاه، کوفته شیرین، خوراک کدو حلوایی، کوکوی پاغازه، سوپ ترخینه، چنگال، آش کشک و بادمجان، چلوگوشت، دوینه (ترخینه)، سیبپلو و سورانه، مشهورترین و لذیذترین غذاهای محلی کرمانشاه هستند.
همچنین میتوان از نان خرمایی، نان برنجی، کاک، شیرینی بژی، شیرینی شکری، قاووت، نان برساق، چیپس خرمالو و نان کلانهی مشهور این دیار به عنوان شیرینیها و سوغاتیهای خوشمزه نام برد.
۸- خوزستان
قلیه ماهی
قلیهماهی، ماهی صبور، فلافل، اوپیوزی (اشکنهی دزفول)، برونی، حمیس توله، برشک، بنگو (ماست و خیار)، ماسووا، آش ارده، باقله توحه، شلی ارده، حریسه (حلیم)، شوربا، قلیهی تخممرغ، سمبوسهی آبادان، دوپیازه میگو، دال عدس، للک، حشو، نافله، امگشت و پوکورا از غذاهای سنتی خوزستان هستند.
البته شیرینیهای این منطه نیز از طعمی لذیذ و فراموش نشدنی برخوردار است که میتوان از نان تیری، حلوا اردهف حلوای خرما و کلوچه خرمایی، نام برد.
۹- همدان
کباب سرداشی
آش بروش، کباب سرداشی، آبگوشت قرمهسبزی، تله کنجی، تاماشی، سرکوله، آش خشکبار، آش هویج و جو، خورشت غوره بادمجان، آبگوشت کلم، آش آماج، آش برنج، آش سیب و غوره، کوفته همدان، آبگوشت فلفل و آش مخصوص همدان، تنوعی مطبوع و دلپسند از انواع غذاها و خوراکیهای بومی و لذیذ ایرانی را به مردم سراسر کشور معرفی کرده است.
همچنین کماج، انگشتپیچ، حلوازرده، نان شیرمال، برساق، شیرهی معروف ملایر، باسلوق، سجوق، پیکه چوک و نان نارگیلی بخش اعظمی از شیرینیها و نانهای لذیذ این استان را تشکیل میدهند.
۱۰- ایلام
خورشت تره کوهی
قله ماسوا، شله امیری، تُرخینه، خورشت ترهکوهی، برنج و گوشت دهلران، نژی آوا، ماش آو، کپه، مکش، آبگوشت بامیه، قارچک، بابایاری (عدساو)، پیچگ، کوفته سیرابی، بوله وله، کشک دو، پرشگه، جوجگ آو، جگروز، گوجه پونه و ماش آو از غذاهای سنتی ایلام هستند.
در کنار این غذاهای لذیذ میتوان شیرینیهای سنتی و محلی را نیز یافت که به بژی برساق، حلوا بگل، شیرینی کاک، کله کنجی، گمکه، شل کین، نان ساجی، سقز، پنجه کش، سمون، نان تنوری، نان ذرت (کزگه)، نان فتیر و پپگ معروفند.