غذاهای خوشمزه در سفرهای نوروزی ( قسمت دوم )
غذاهای خوشمزه در سفرهای نوروزی ( قسمت دوم )
در قسمت قبل ده مورد از غذاهای خوشمزه در سفرهای نوروزی را برای شما معرفی کردیم.با ما همراه باشید تا شما را با ده غذای دیگر از ده شهر دیگران ایران عزیزمان آشنا سازیم.
سفر کردن به نقاط مختلف، همیشه از طرفداران بسیاری برخوردار بوده است که به آدمی حس تازگی و سرزندگی را خواهد بخشید. ایام نوروز یکی از مناسبترین اوقات برای مسافرت و جلا بخشیدن به روح و جان خواهد بود. در این مقاله خوشمزهترین غذاهایی که در سفرهای نوروزی میتوانید امتحان کنید را معرفی میکنیم.
۱- بوشهر
قلیه میگو
کبه، گمنه (للک)، دمی لخلاخ، لخلخ ماهی (می یَدُم)، قلیه میگو، قیمه بوشهری، دوقوس ماهی، دال عدس بوشهری، میگو سوخاری، میگو پلو، تهانداز مرغ و بادمجان، ماهی حمام و گمنه را در میان غذاهای سنتی بوشهر خواهید دید.
خوراکیهایی مانند نان کماج، رنگینک، حلوا انگشتپیچ، مسقطی جنوبی و نشا نیز به عنوان شیرینیها و نانهای سنتی این خطه از کشور، به شمار میآیند.
۲- مرکزی
کباب ته تالی
استان مرکزی و انواع آشها، غذاهای آبکی و چاشنیهای لذیذ و اشتهاآور آن در سراسر کشور مشهور و پرطرفدار است. غذاهایی مانند آبگوشت دودار، آش ترخینه دوغ با شکمبه، آش خیار، کلهجوش (دوغ گرمه)، آش اشکنه، کباب تهتالی (تتالی)، پتلهپلو، رشتهپلو، رشتهپلو، شفته اراکی، خورشت فسنجان و کشک، آش شیر، آبگوشت کشک، گندله، آش انار و گوره ماست، تنها بخشی از غذاهای بومی و سنتی این استان را شامل میشود.
نان فتیر، گوشفیل، جوزقند، ترخینه شیره، کفلمه و حلوا ارده نیز شیرینیها و دسرهای بومی استان مرکزی را تشکیل میدهند.
۳- قم
آبگوشت قنبید
آبگوشت قنبید، آبگوشت هویجبرگه، آش قونبیه، آش پتله (آش جو)، ماش ماشک، ماشاب، دمپختک، مغزابه، پتلهپلو، اشکنهی سیبزمینی، قاقاناخ (قیقاناخ)، کوفته قمی و آبگوشت یخنی بادمجان مشهورترین خوراکیهای بومی قم را تشکیل میدهند.
البته نباید از شیرینیهای این استان که از شهرتی جهانی برخوردارند غافل شد. سوهان، حلوا کنجدی، سوهان عسلی، سوهان بادامی، سوهان کنجدی، حلوا شادونه، حلوا ارده، ارده شیره و حلوای محلی قم، سوغات مشهور این استان به شمار میآیند.
۴- سمنان
ته چین گوشت گرمسار
مانیپلو، تهچین کشمش و لپهی سمنان، تهچین گوشت گرمسار، خلالپلوی سمنانی، چرتمهپلو، خورشت هویج و پسته و سبزیپلوی دامغان، رایجترین و لذیذترین غذاهای بومی سمنان را تشکیل میدهد.
از جمله سوغاتیهای این استان نیز میتوان به انواع نان مانند پنجه کش، چِپُتین، فُتیر، شَت فَتیر، تَنبلو، لامین لاوو، آرد بدیمو، آرد کولو، گل خوشکو، شیرمال، نان پیاز، نان شیرین و پسته و گردو اشاره کرد.
۵- آذربایجان شرقی
کوفته تبریزی
آش کلمبرگ، آش قورود قیله، آش دندونی، آبگوشت دیزی سنگی، خورشت هویج، آش گوشواره، قارنی یاریخ، کوکوی لوبیاسبز، دلمهی کلمپیچ، سوپ کلم و کوفتهی معروف تبریز از غذاهای لذیذ و خوشمزه این شهر هستند.شیرینیهای سنتی این استان نیز از طرفداران بسیاری در سراسر ایران برخوردار است که نوقا، لوز زعفرانی، قرابیه، شیرینی ریس، راحتالحلقوم و شیرینی چایی، نام برخی از رایجترین و پرمصرفترین آنها است.
۶- آذربایجان غربی
خورشت کنگر
آش دوغ، اماج آش، آش بلغور، کوفتهی مرغ، کنگر خورشه (خورشت کنگر)، دلمهی برگ مو، آش کلم با سماق، آبگوشت ماست (گاتخ شورباسی)، آبگوشت کشک (وقورت شورباسی)، وچهمجه، یارما آشی و تورش آشه، غذاهای بومی و سنتی آذربایجان غربی محسوب میشوند.
تنوع جالبی از نان و شیرینی نیز در این استان زیبای کشور تهیه میشود که نان سومون، یخاچره، تاواچره، جزلا چره، لوزانک (باستخ)، تنور شیرینی سی، سوجوق، ارده و … برخی از مشهورترین آنها را شامل میشود.
۷- اردبیل
آش دوغ
آش میوه، تره اسفناج، آش دوغ (آیرا آشی)، پیچاخ قیمه، رشتهپلو قیسی، خورشت هویج، شیرپلو (سوتی پلو)، باسترما پلو، کشمش پلو، خشیل، کوکو ماه، آش شیر، آش یارما، آبگوشت بزباش، چیغیرتما، خارشت قاتق (خورشت ماست)، ترشی قرمه، تاسکباب، قیقاناق، آش اوماج و سوغان سو برخی از رایجترین غذاهای سنتی و محلی اردبیل هستند.
یارتما، راحتالحلقوم، حلوای زعفرانی، حلوای سیاه، قطاب عسلی، قچکورگی، نان فطیر، نان چای چروکی، نان شری فطیری، قرابیهی گردو (میندال)، سه گوش، پیشی، چنگونی، قطاب و شیرینی کشمشی نیز از شیرینیهای سنتی و بومی این خطه از کشور به شمار میآیند.
۸- خراسان رضوی
کباب شیشلیک
بلغور شیر، کشک زرد (غلور ترش)، اشکنه قورمه، کمه جوش، گوره ماست، عدسی، لوبیا و بلغور، کباب شیشلیک، خوشتلی پلو، بلغور پلو، مرغ پلو، قروت، آش خِلَوَک، شولهی مشهدی، آش زیربار، آش قرهقروت، آش لخشک، آبگوشت کلهپاچه، آش قره میغ و چنگالی مشهورترین غذاهای بومی و سنتی خراسان رضوی هستند.
نان لواش محلی، نان قلفتی و آب نبات زنجبیلی دیگر خوراکیهای لذیذ و دوستداشتنی این استان را شامل میشود.
۹- گلستان
خورشت ساک
تنوع بینظیری از خورشت، پلو، آش و سوپ را میتوان در برنامهی غذایی استان گلستان مشاهده کرد. غذاهایی همچون خورشت ساک، کئی ترشک، خورشت اسفناج، باقلا پته، خورشت ماش، ترچلو، مرغانه تچین، بورانی کدو، ایناق بورانی (بورانی اسفناج)، آش خمیر، اسبه آش، آش ترشی، بولامه، چلو ساک، کوکو گرگان، آش گزنه، گوجه آش و هلی آش از معروفترین غذاهای سنتی این خطه از ایران هستند.
همچنین نانها و شیرینیهای سنتی مانند چوروک، قاوور تماچلی چوروک، نان فتیر، کلوچه، بیشمه، قاتلاما، اکمک، چافاتی، پوثیق و بوروک نیز توسط مردم این استان تهیه و طبخ میشوند.
۱۰- کهگیلویه و بویر احمد
آش دنگو
در برنامهی غذایی سنتی مردم استان کهکیلویه و بویراحمد شاهد غذاهایی ساده و سبک هستیم که اکثرا توسط عشایر این منطقه تهیه و مصرف میشود. از جملهی این غذاهای محلی میتوان به کله جوشک (کلک سوز)، تلیت پیاز، آش کارده (هره)، شله ماستی (شله دوغی)، لِوی، شله بادامی، پلو محلی، شله ماشکی، آش دنگو، پلو کنگری و پلو لیزکی اشاره کرد.
نانهای مانند نان بلوط و نان برکو نیز از نانهای سنتی این منطقه از ایران است.