پالنگان ، روستایی منحصر به فرد در کردستان
کردستان دارای روستاهای بسیار زیبا و دیدنی نیز می باشد ، پالنگان یکی از زیباترین روستاهای کردستان است ، سبک وسیاق معماری یکی از دلایل بی نظیر بودن این روستا می باشد و غیر از زیبایی در معماری به خاطر داشتن چشمه ها ، آبشارها و طبیعتی فوق العاده این روستا را نیز منحصر به فرد کرده است ، این روستا شهرت زیادی در بین گردشگران خارجی و داخلی نیز دارد . برای شناخت بهتر این روستا با تور ایران همراه باشید .
سبکهای معماری متنوعی در ایران وجود دارد که از دیرباز شاهد خودنمایی آنها هستیم. برخی از این نوع معماریها ریشه در فرهنگ و باور مردم بومی منطقه دارد و میتوان به نوعی، طرز رفتار مردم همان منطقه را با دیدن آنها متوجه شد. روستاهای پلکانی یک نوع از این معماریها به شمار میرود که نشانگر صمیمیت و سادگی بین خانوادههای روستایی است. این نوع بناهای پلکانی میراثی از گذشتگان ایران زمین هستند که در کمتر جایی از جهان یافت میشوند. احتمالا برای خیلی از شما «ماسوله» شناخته شدهترین روستای پلکانی باشد، اما خوشبختانه ماسوله تنها روستایی نیست که چنین میراث گرانبهایی را برای ما به جا گذاشته است. هورامان، سرزمین روستاهای پلکانی واقع در شهرستان سروآباد کردستان است. زاگرس باشکوه برای مردم این خطه شرایطی را پدید آورده است که تنها راه برای ساختن خانه را بالا رفتن از کوه و ساخت بناهایی طبقه مانند میدانستند. روستاهای بسیاری را در این مکان خواهید دید که شانه به شانهی هم بالا رفتهاند. در این گونه روستاها پشت بام منزل پایینی، حیاط منزل بالایی محسوب میشود و به دلیل صمیمیت بین مردم روستا این مساله مشکلی برایشان ایجاد نکرده است. «پالنگان» از توابع شهرستان کامیاران در استان کردستان نمونهی ارزشمند دیگری است که امروز به آن خواهیم پرداخت.
معرفی
روستای پالنگان یکی از این روستاهای پلکانی است که در منطقهی ژاورود واقع در ۴۷ کیلومتر «کامیاران» قرار دارد. با توجه به بقایای مساجد، خانههای قدیمی و باغهای زیبای این روستا به نظر میرسد که زیر بنای ساخت آن به دوره سامانی بازمیگردد. علاوه براین روستای پالنگان دارای یک قبرستان بسیار قدیمی است که تعدادی سنگ قبر با خط کوفی (مربوط به قرن هفتم یا هشتم هجری) در آن وجود دارد. به فاصلهی ۸۰۰ متری جنوب شرق این روستا در درهی تنگیور قلعهای بسیار قدیمی وجو دارد که در آن بقایای اتاقها و آتشکدهها را خواهید دید. روستای مذکور علاوه بر معماری زیبا و اصیل، انواع چشمهها، آبشارها و طبیعتی سرسبز را در اطراف خود دارد که همین موضوع ارزش سفر به آن را دوچندان میکند. مصالح اغلب خانههای روستا را سنگ تشکیل میدهد که به صورت خشکه چینی روی هم قرار گرفتهاند. همچنین از آنجایی که منشا تامین کنندهی آب رودخانهی تنگیور چشمههای فراوان هستند، آب گوارا و خوش طعم این رود شهرت زیادی دارد. جمعیت حدود هزار نفری این روستا اغلب سنی مذهب هستند و به لهجهی زیبای اورامی صحبت میکنند. وجود جادهی آسفالته امکان سفر به پالنگان را تاحدودی راحت کرده است. علاوه بر محصولاتی چون گندم، انار، هلو، زردآلو، انجیر و انواع مواد لبنی، عمده منبع درآمد مردم این روستا را گیوهبافی، جاجیم بافی، موج بافی و عسل طبیعی تامین میکند. تابستانهای گرم و بهار معتدل، مردم غیور عشایر را در فصل بهار به این سمت میکشاند. در هنگام کوچ عشایری مراسمهای سنتی جذابی مانند موسیقی گریان، چپله و سیاچمانه اجرا میشود که در میان گردشگران از محبوبیت زیادی برخوردار هستند.
دسترسی
اگر با خودرو شخصی خود راهی سفر هستید، برای رسیدن به پالنگان علاوه بر سنندج میتوانید از کرمانشاه نیز وارد شوید. مسیرتان را با توجه با اینکه از کدام مبدا حرکت کردید میتوانید انتخاب کنید. برای مثال اگر از تهران یا شهرهای مرکزی ایران راهی میشوید، کرمانشاه گزینهی مناسبتری برایتان خواهد بود زیرا تمام این مسیر آزادراه و دارای ترافیک روان است. هر مسیری را که انتخاب کنید مقصد بعدی شما کامیاران خواهد بود. کامیاران در میانه راه سنندج به کرمانشاه قرار دارد. از سنندج ۷۵ و از کرمانشاه ۵۵ کیلومتر تا کامیاران راه در پیش دارید. فاصله کامیاران تا روستای پالنگان ۵۵ کیلومتر، مسیر کوهستانی است. باید از کامیاران وارد جاده روستای «توبره ریز» شوید و بعد جاده را مستقیم ادامه دهید تا تابلوی سبز رنگ روستای پالنگان را ببینید.
در صورت استفاده از وسیلهی نقلیهی عمومی میتوانید فاصلهی کرمانشاه یا سنندج را تا کامیاران به راحتی با مینیبوس یا تاکسی طی کنید. مینیبوسهای پالنگان برنامهی مشخصی برای حرکت ندارند، اما می توانید با تاکسیهای خطی راه بیفتید. این تاکسی ها در اول جاده توبره ریز میایستند و کرایهی هر نفرهم حدود ۲ هزار تومان است اگر مایل به گرفتن تاکسی به صورت دربست باشید، تاکسی تلفنیهای کامیاران با حدود ۱۵ هزار تومان شما را تا پالنگان می برند.
در پالنگان از هتل و مهمانسرا خبری نیست و بهترین راه برای اقامت، برپا کردن چادر است. اگر قصد ندارید شب را در این روستا سپری کنید میتوانید پس از رسیدن به روستا، سراغ باغهای «محی الدین» یا «شیخ عمر» را بگیرید. این باغها با پرداخت مبلغی بین ۵ تا ۷ هزار تومان تا غروب آفتاب میزبان شما خواهند بود. علاوه بر این در اغلب باغها و پارکینگهای روستا امکان برپایی چادر وجود دارد.
منبع : ویکی پدیا
تور ایران مرجع : تور ارزان کیش